Greenpeace Romania a lansat recent studiul „Costurile subventiilor alocate industriei de carbune din Romania comparativ cu industria energiei regenerabile”. Studiul arata un sprijin de aproape patru ori mai mare pentru carbune fata de regenerabile in perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subventiilor pentru carbune, incepand din 1990, ajunge la 13,8 miliarde de lei.
Bazata pe date oficiale, analiza estimeaza ca sprijinul public pentru carbune se ridica la nivelul a 2,3% din PIB-ul pe un an al tarii, fara a include in calcul externalitatile – acele costuri indirecte asupra sanatatii și mediului. Ajutorul primit de sectorul energetic asociat carbunelui nu se limiteaza la subventiile directe, ci include o multitudine de alte cai de sprijin, precum alocari gratuite de certificate de emisii, bonus pentru cogenerare, sau acces la piata de echilibrare.
Studiul compara sprijinul acordat carbunelui cu cel pentru regenerabile și proiecteaza trei scenarii energetice cu orizont 2020. Cel mai economic scenariu energetic, in urma comparatiei, se dovedește a fi cel cu dependenta redusa de carbune și nuclear, cu pondere ridicata a energiilor regenerabile.
„Cu aceleași resurse cu care statul subventioneaza acum sectorul energetic asociat carbunelui, guvernul ar putea sprijini investitiile in eficienta energetica și in modernizarea infrastructurii energetice astfel incat sa fie posibila preluarea integrala a energiei regenerabile. Pretul platit de societate ar putea fi astfel chiar mai mic, daca luam in calcul costurile de sanatate și de mediu pe care le cauzeaza arderea carbunelui și care nu se regasesc in costurile energiei,” spune Ionut Cepraga, coordinator de campanii la Greenpeace Romania.
Studiul lansat vine intr-un moment in care guvernul remodeleaza strategia energetica nationala, pe fondul crizei ucrainene și a crizei economice prelungite. Independenta energetica, accesibilitatea și siguranta energetica sunt deziderate ce nu mai admit risipirea resurselor pentru intretinerea artificiala a unui sector in pierdere. Studiul a fost realizat de firma de cercetare Candole Partners pentru Greenpeace Romania (A.D.).